Mitä kansalaistaitoja nykynuori tarvitsee? Kysyttiin tänään ylen aamussa. Haastateltavana oli aliluutnantti (?), joka kertoi, että usea varusmies ei osaa edes käyttää kirvestä; tukevat kirveen maahan ja hakkaavat halkoa siihen. Joskus jopa voivottelevat, kun kirves on tylsä, vaikka todellisuudessa terän suojus on vielä paikallaan. Ohjelmassa todettiin myös, että osa nuorista ei osaa kuoria perunoita tai appelsiinia. Huolestuttavaa.

Aloin ajatella, että olenko itse uusavuton? Mielestäni en, osaan sytyttää saunan ja käytän siihen tulitikkuja, saan myös puut pilkottua. Osaan myös kuoria perunat ja appelsiinit. Osaan tarkistaa autosta öljyt ja tarvittaessa vaihdan tulpat. Kudon, teen vaatteita. Kolaan pihan. Käytän ruuvimeisseliä, sahaa, pihtejä ja jakoavainta. Keitän kahvit, puurot. Teen makaroonilaatikkoa ja risottoa. Imuri ei ole minulle tuntematon, ei myöstkään lattialuuttu. Asennan myös lamput kattoon ja osaan vaihtaa niihin polttimot.

Unohdinko nyt jonkun elintärkeän?

Meillä oli kotona puusauna ja takka. myös kesämökki löytyy, jossa talo ja sauna lämpeää puilla. Kaikilla ei näitä herkkuja ole, suurin osa näistä em. varusmiehistä asuu kehä 3, sisäpuolella, tämän totesi tuo Luti, jota haastateltiin.

Perunoita syötiin kotona paljon, kun olin lapsi. Vaihtoehdot olivat kuorineen, tai itse kuorien (kiitos äiti siitä). Onko niin, että toisissa perheissä ei syödä perunoita ollenkaan siinä "oikeassa" muodossa, vain ranskalaisina tai lohkoperunoina? Koulussahan perunat usein ovat näitä kaikkien tuntemia kumiperunoita, joista maksimissaan kuoritaan se sentin paksu kumi pois päältä, niin sisältä löytyy sentti*sentti ihan hyvää perunaa.

En oleta, että tulpat pitäisi autoon osata vaihtaa, tai tarkastaa öljyjä. Kaikillahan ei edes ole autoa, eikä innostusta siihen. itselläni on mielenkiinto siihen, enkä nykyään edes noita asioita tee, koska olen todennut, että autolla on ihan kiva vaan ajaa ja antaa miehen hoitaa nuo hommat. Jarruremppoihin ja muihin kyllä osallistun, kun on sitten niin kiva todeta kavereille, että korjasin jarrut :)

Uusavutonta on kyllä hyvä välillä olla, muuten käy niin, että mies vaan makaa ja itse joutuu kaiken tekemään. Viimeksi perjantaina leikin avutonta ja soitin isille, että miten munakas tehdään? varmaan olisi resepti jostain löytynyt, mutta oli kiva taas tehdä isi tarpeelliseksi. En muuten itse edes ollut pannun varressa, vaan mies tuon munakkaan kanssa pähkäili.

Totuus on, että kun kotoa muutin niin olin aika avuton. kananmunaa en osannut paistaa, enkä makaroonilaatikkoa tehdä. Nämä johtuivat siitä, etten ollut koskaan alustaloppuun itse tehnyt. Ruskeaa kastiketta en osaa tehdä vieläkään.

 

Ja Ruotsissa on virallisesti kevät. Sikäläiset sääihmiset laskevat kevään tulleen, kun vuorokauden keskilämpö pysyy nollassa tai sen yllä viikon ajan. Myös meillä on kevät; koirat on päättäneet, että talviturkki on turha, ja karvalähtö on sen mukaista. Paljonkohan koirankarvaa tarvitsee, että siitä saa tehtyä itselleeb paidan, tai edes villasukat tahi lapaset? Opetetaankohan jossain tuota langantekoa?

Ollaan muuten muutettu anoppilaan kolmeksi viikoksi koiravahdeiksi. He on amerikassa. Siellä on varmaan tosi tylsää.